Zo’n dikke 10 jaar geleden toen wij nog op een appartementje woonden in ’t midden van Antwerpen Zuid, moesten wij voor het ultieme herfstgevoel de bossen in, heerlijk vond ik dat. Maar nu moet ik daar zelfs mijn erf niet meer voor af, en dat is nog velen heerlijker! Gewoon efkes mijne kop buiten steken en de herfst komt gewoon aangewaaid, soms zelfs letterlijk! Ik weet niet wat ik nu het meest herfstig vind, paddenstoelen, noten, kastanjes of vallende bladeren kies maar uit; De laatste tomaten werden ook geoogst en dus was het tijd voor een hele grote pot Passata!Als je dat ooit zelf gemaakt hebt, dan wil je niets anders meer! Zelf passata maken doe je zo;
Ingrediënten:
Veel tomaten, ongeveer 5 kilo en dat mogen verschillende variëteiten door elkaar zijn
3 grote ajuinen
verse kruiden: basilicum, oregano, tijm, rozemarijn…
Bereiding:
Spoel de tomaten en snij ze in grove stukken. Rotte of beschadigde plekjes snij je weg, steeltjes en het harde groene stukje daaronder verwijder je ook.
Verwijder pitjes en zaadlijsten bij het pepertje
De ajuin mag je ook in grove stukken snijden en samen met de knoflook en het pepertje zachtjes stoven in olijfolie, let op dat ze niet verbranden. Voeg de tomaten toe en laat een half uurtje sudderen.
Schep het mengsel in een blender en mix tot het een mooie saus wordt. Je kan de tomaten ook door een passe-vitte halen als je liever geen pitjes en velletjes in je saus hebt, maar dat stoort mij eigenlijk niet.
Laat je saus een kwartiertje op een zacht vuurtje inkoken en werk af met peper, zout en verse kruiden. Het is belangrijk dat je de verse kruiden pas op het einde bij je saus voegt, net voor je ze in de potten schept, anders verlies je de smaak van de kruiden.
Deze saus maak ik niet om 1 potje te vullen. Tijdens het jaar spaar ik glazen bokalen van tomatensaus, appelmoes, confituur… Kijk wel altijd of het dunne rubberen randje in de deksels van de potten nog heel is en of de deksels aan de binnenkant niet beschadigd zijn. Bij het steriliseren ga ik uit van het principe: je kan niet steriel genoeg werken! Potten, deksels en al het materiaal dat ik gebruik laat ik minstens 30 minuten in kokend water liggen.
Haal de bokalen uit het kokende water en vul ze meteen met de hete passata. Doe de bokalen zo vol mogelijk, zodat er zo weinig mogelijk lucht in je bokaal blijft. Let er op dat je geen druppel tomatensaus op de rand laat zitten, want dan is al het werk voor niets geweest! Draai de nog hete bokalen stevig dicht. Een metalen trechter is handig bij het vullen van je potten maar vergeet deze niet mee te steriliseren, samen met je ander materiaal.
Als je dan enkele maanden later zo’n pot passata opendraait en het klikje hoort, dan weet je dat alles goed is verlopen
Uit de moestuin was er ook nog een aardige oogst courgettes, die gingen dus nog eens in een kruidig soepeke!
Ondanks het gure weer blijft mijn Madame maar de meest zonnige boeketjes maken;
Maar ze is ook weer aan het haken geslagen, ik weet het nu dus wel heel zeker, ook voor haar is het herfst!
Pingback: Welkom in de tomatenjungle | natuurlijk-rijk
Pingback: De snoepers | natuurlijk-rijk
Voila, terug bijgekeken op jouw blog!
Door de drukte kom ik er haast niet meer aan toe om andere blogs te bezoeken.
Het zijn altijd van die gezellige en sfeervolle post bij u; tuin, groentjes, lekkers maken, bloemetjes, haken enz. Love it! (ben een sfeer-madame ook)
Pingback: Oogst en verwerkt | natuurlijk-rijk
Het zijn er dan eigenlijk nog 2 ook, van 2 buren! 😉
Ik wou dat mijn buren zon tamme kastanje over de schutting hadden hangen hihi…
@fruitberg; de noten vallen ook hier weer erg talrijk, olé, de kids nemen er ook elke dag een paar mee naar school
@Marijke; soms veel werk, maar het is heerlijk
@Mme boerenerf; de herfstkleuren zien er dit jaar erg goed uit!
@Isis; aha daar ook gezellig getik 😉
@Zem; op onze eigen druiven is het nog wat wachten, maar tomaten hebben we rijkelijk gekregen!
@Janneke; zolang het weer mee zit vind ik het prima 😉
@Heidi; het gaat toch snel nu met de verkleuring!
@Helma; de kastanjeboom staat eigenlijk bij de buren, maar hangt zover over dat we nog een meer dan rijkelijke oogst hebben!
Wat een mooie en sfeervolle herfstfoto’s Natuurlijk-rijk. Ik zie dat je zelfs noten in je eigen tuin hebt. Echt hel gaaf. En zelfs wilde kastanjes. die kun je ook nog lekker eten 🙂 Ziet er weer heel lekker uit allemaal. Top!
Ik sta hier ook versteld van de massa noten die ons klein boompje in het gras laat vallen. Heerlijk als ze zo kraakvers zijn. Paddenstoelen zijn hier ook in overvloed, maar de typische herfsverkleuring van de bladeren nog niet. Dat hebben we dus nog te goed 🙂
Ja, ik hou van alle seizoenen en zeker ook de herfst. Ik ben het ook zo met je eens, dat we het geluk hebben dat we niet meer van ons erf af hoeven om van de natuur genieten, we steken gewoon onze kop buiten de deur. Het blijft genieten, weer of geen weer. Die passata ziet er lekker uit, van de laatste tomaten heb ik puree gemaakt.
Die uit de bolster piepende kastanje vind ik heel mooi.
De laatste tomaatjes zijn hier ook geoogst, zo ook de laatste buitendruiven – die waren dit jaar heerlijk – en nu duiken we langzamerhand echt de herfst in.
ik heb mijn haaknaalden en wolletjes ook weer boven gehaald!
Ik hou niet van dit druilerige herfstweer maar nu ik op den buiten woon geniet ik enorm van de prachtige herfstkleuren en de noten uit eigen tuin.
Wat moet dat heerlijk zijn om zo’n grote tuin te hebben dat je zoveel ruimte hebt voor prachtige bomen, bloemen en zelfs een moestuin. Mooie beelden hoor.
Fijne dag gewenst.
’t Is hier een uitstekend notenjaar. De kastanjes zijn nog niet zo talrijk (jonge bomen). Die passata ziet er goed uit