Winterwonderland

Ik weet het, de planning van vorig berichtje was niet echt geslaagd. Maar kijkt ne keer hier sé, we maken dat gewoon efkes goed met een dubbel en dikke portie winterwonderland fotookes. Alhoewel dat natuurlijk ook wel het nodige extra werk met zich meebrengt voor het verzorgen van onze dieren. De schaapkes worden hier nu extra verwend met een dubbele portie voederbieten.En met de slee maakten we een heuse wandeling door onze hof.En als we dan terug binnen kwamen, stond er lekker warm sap klaar; Muthee-appelsap-sake!Het receptje komt uit het heel inspirerende kookboek “vijf seizoenen op je bord” van Katrien Cocquyt.
Ingrediënten; 7 delen muthee, 3 delen appelsap, 1 deel sake en kaneelpoeder
Bereiding;
-neem 1 el losse muthee per liter water; kook de muthee 5 minuten en zeef
-neem 7 delen of koppen muthee, voeg 3 delen of koppen appelsap toe en warm op
-voeg 1 deel of kop sake toe en warm op zonder te koken
-voeg naar wens kaneel toe
Muthee is goed tegen vermoeidheid, is goed bij intellectuele arbeid (bvb voor studenten) en zijn natuurlijke zoete smaak ondersteunt de milt- en pancreasfunctie.
Muthee is gemaakt van maar liefst 16 verschillende kruiden; zoethout, kaneel, pioenwortel, … met of zonder ginseng. De thee met ginseng werkt opwekkend en is niet geschikt om ’s avonds te drinken.
En alsof dat nog niet genoeg is konden we ook nog bekomen met een heerlijk home-made koekje met veel liefde gemaakt.
En als ze daar dan ook nog eat me op schrijven dan zijn ze nog rapper op. Het deeg werd gemaakt met 200gr boter, 200gr suiker, 1 zakje vanillesuiker, 1 ei en 400 gr bloem.
Werkwijze;
-laat de boter op kamertemperatuur komen
-meng de boter en suiker goed
-voeg de vanillesuiker toe
-meng het ei erdoor en daarna de bloem
-maak van het deeg een bal, wikkel die in huishoudfolie en leg het minstens een half uu in de koelkast
-rol het deeg uit en steek er de vormpjes uit
-leg ze op bakpapier op de ovenplaat
-bak de koekjes ongeveer 13 minuten op 180°C
-laat afkoelen op een taartrooster

Voor mij mag die winter dus nog efkes blijven duren!

16 gedachten over “Winterwonderland

  1. Pingback: Valt dat tegen | natuurlijk-rijk

  2. @Karlien; waaah Doortje, ik zie dat al helemaal voor me 😉 mar jij maakt het daar ook lekker en gezellig seg!
    @Linda; thx
    @Koen; soms helpt het om het in kleine stukjes te hakken, ’t is in ieder geval goedkoper dan uw bietenpulp! en nog proficiat met de geboorte!!!

  3. Dat is nu iets wat onze voskoppen niet eten: voederbieten.
    Ze knabbelen er wel eens aan maar meer dan de helft blijft liggen en moet ik wegsmijten. ik heb dan maar wat bietenpulppellets vermengd met hun korrels.

    Vandaag zijn we trouwens 2 lammetjes rijker!

  4. Muthee… doet me enkel aan Doortje uit De Kampioenen denken die altijd op zwier was met haar thermos vol muthee.
    Bij gebrek aan muthee zet ik mijn favoriete thee met appelsap, kaneel en leg ook een stuk gember in de thermos. En warme appeltjes uit de oven met speculoos en boter in de gaatjes 🙂 mmmmm
    Ook super lekker en verwarmend is een ‘kwastje’ met gember, citroen, honing met warm water.

  5. @Supermasj; je bent niet de enige 😉
    @Chelone; nu mogen we ze extra verwennen hé, het moet!
    @Menck; dank je en hier ook altijd in voor tea-time; verveine thee is één van mijn favorieten of in de zomer een verse muntthee of verse citroenmelisse, heerlijk!
    @Ilse; we zullen eens een vergelijkende test doen 😉 alle redenen zijn goed om koekjes te bakken!

  6. Heb gemerkt dat de koekjes beter gaan zonder zelfrijzende bloem; zo blijven de letters heel goed zichtbaar! Maar daar lijk jij niet zo’n last van te hebben, ze zijn toch leesbaar! En mijn koekjes staan ondertussen ook op mijn blog!

  7. ‘Muthee’ heb ik toch ook moeten googelen. Het blijkt een Japanse samenstelling van blaadjes, stelen, vruchten en wortels (ginseng). Er valt verder niet veel over te vinden op Google. Behalve dan dat het een populaire familienaam is in Amerika. 😀
    Ik ben nogal een fervente theedrinker, vooral ’s winters. Straks maar eens naar de natuurvoedingswinkel sjezen.

    Heerlijke foto’s, overigens.

  8. Met wat extra warmte voor iedereen, komen jullie beslist de winter door.
    Hier worden de dieren ook extra verwend, moest ik kunnen zou ik er een chauffage bijzetten.

  9. @Thea; i <3 it! en de koekjes die zijn idd bijna op 😉
    @fotografie Ilse, en dat ging eigenlijk verbazend vlot, met zo van die uitsteekvormen met stempel ineen
    @Marleen; idd bij de natuurvoedingswinkel!
    @Myriam, ergens in het weekend zal ik heel het recept aanvullen, want je moet het deeg ook nog een uur laten rusten in de koelkast, het is met zelfrijzende bloem en die Mu-thee vind je in de natuurvoedingswinkel maar niet in de bio-planet, in de bio-shop hebben ze hem wel! 😉 maar die sake is dan weer erg duur in de natuurvoedingswinkel, maar zonder gaat ook hoor!

  10. Wil dat drankje ook wel eens maken, waar koop je muthee ? (ken ik niet)
    die koekjes, is dat met zelfrijzende bloem of met gewone bloem ?

  11. Wat een leuke koekjes!! Ik ben wel benieuwd naar muthee. Waarschijnlijk te koop bij de natuurvoedingswinkel? Groetjes, Marleen

  12. Mooi he, zo een wit winterlandschap!! Dan ziet alles er heel anders uit!

    Die koekjes zien er smakelijk uit, het zal idd geen probleem zijn om ze te verwerken. Trouwens ze worden er niet lekkerder op, als je ze niet meteen eet!!

    Groetjes Thea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *