Allé, ze hebben onze kop nog eens goe zot gemaakt met zon, nazomerzon dan nog! Of beter gezegd nazomerzon in de herfst, dat is zoiets als ’s morgens natte schoenen als ge door het gras loopt en tegen de middag loopt ge daar al rond in een T-shirt, om ’s avonds toch maar te besluiten dat het best wel fris begint te worden en je beter de kachel aansteekt om het daar gezellig te maken. Soit ik heb ervan genoten en ik blijf ook nog genieten van de komende mooie dagen en ik hoop voor u uiteraard van ’t zelfste, kijk maar; Witjes op pomponnekes, euh ik bedoel op blauwe knoop, een heerlijk wild plantje!Nog meer gefladder op de asters, en de herfsttijlloos. Deze vlinder had zonen honger dat ie zich echt langst alle kanten liet fotograferen!
De woensdag vroegen we aan de kinderen wat ze op hun vrije namiddag wilden uitspoken. En dus klonk het in koor; “kampen bouwen en iets lekkers smullen, iets zelf gemaakt of zo!” En dus werden er na school eerst vlierbessen geplukt, vervolgens ritsten ze alle bessen er vlijtig af, en zelfs zonder lelijke plekken in hun kleren, en in een mum van tijd hadden we al een hele voorraad en kon er dus gedronken worden in het kamp; Zelf vlierbessensiroop maken is kweenie hoe simpel;
De vlierbessen wassen, ritsen, afspoelen en met aanhangend water in een ruime pot doen. Aan de kook brengen en onder af en toe roeren zachtjes laten koken tot je ziet dat er zich geen sap meer vormt (10-15 minuten). De inhoud van de pan in een zeef doen en het sap opvangen. Wat in de zeef achterblijft wegdoen. De hoeveelheid sap afmeten in een maatbeker, het sap terugdoen in een schone pot en er voor elke 100 ml sap 100 gram suiker aan toevoegen. De pot weer op het vuur zetten en het mengsel van sap en suiker al roerend verwarmen. De siroop is klaar als de suiker geheel opgelost is. Overdoen in met heet water afgekookte flessen en deze direct afsluiten. Koel en donker opslaan.
Gebruik het als limonadesiroop; bijvoorbeeld: aanlengen met koud of warm water, maar ook heerlijk in yoghurt, over ijs en pudding of op pannenkoeken. Of als lekker verwarmende glühwein van vlierbessen, dat receptje staat hier!
Het heeft bovendien een positieve invloed bij griep en griepachtige aandoeningen; het verkort de ziekteduur en vermindert koorts. Het werkt bovendien ook nog infectie-werend, bloedzuiverend en stimuleert het afweersysteem! Mocht je daarover van mening verschillen dan discussieer je best hier mee!
Daarbovenop werd er zelfs nog tijd gevonden om nog wat extra bloemekes voor in de bloemenweide in bakskes voor te zaaien; Voor al dat zaad, ook van die blauwe knoop; één adres! O ja en doe ze de groeten van me als je ook een bestelling plaatst, ze kennen me daar al ondertussen 😉
Allen voor de schapen is het goede weer minder goed nieuws, want er heeft er weer eentje last van de vlieg; Echt dat is zo’n rottige toestand. Vorig jaar was ik nog lichtelijk in paniek toen ik het voor het eerst vaststelde, ondertussen weet ik al wat te doen; scheren en verzorgen met een verdund javel-mengsel. Het ziet er in ieder geval echt super eng uit, ooit al levende wormpjes in uw lijf gehad die u helemaal opeten als je er niet snel genoeg bij bent. Mijn haar begint weeral te kriebelen en mijn haren komen alweer recht staan, gewoon nog maar als ik er aan denk. Mijn schaapscheerder kan elk jaar verhalen vertellen van schapen waar door onvoldoende toezicht de toestand al zo ernstig is geworden dat er voor de beestjes geen hulp meer geboden kan worden. Een triestige zaak om zo te sterven en ik kan er dan ook niet genoeg op hameren dat als je dieren hebt, je hen ook de broodnodige verzorging moet kunnen geven, anders moet je hen niet in huis euh in de wei halen.
Soit misschien moet ik maar eindigen met leuker nieuws, wat vinden jullie van mijn Hydrangea paniculata ‘Limelight’, het is het meest gestructureerde stuk van mijnen hof, er staan er 5 op een rij, en ik ben daar eigenlijk wree content van!
Pingback: Herfst-bloemen maken mee het mooie weer | natuurlijk-rijk
@Marian; de schapen zijn helemaal verlost van die wormen en vliegen, dat is alvast goed nieuws, wij noemen die hydrangea’s ook schapenkoppen!
@Elisa, bedankt en goed gespiekt 😉
@fruitberg; ook bedankt, wij zaten vorig weekend in de Ardennen, ook leuk!
@Madame boerenerf; mooi planten zetten is niks, een mooi geheel vormen is heel wat moeilijker 😉
@Zem; er zijn maar weinig vogels die er echt van eten dus misschien half/half
@Menck; super fijn seizoen!
@Marijke, bedankt voor je leuke reactie, de vlinders doen het inderdaad nog goed!
@de biodiverse; aha het inspireert dus toch 😉
@Janneke, dan zijn we het samen eens 😉
@Sivia; de winter duurde erg lang dit jaar, laat ons dus nog maar wat zon opslaan!
We worden verwend met deze nazomerse herfstdagen … wanneer we de ochtend- en avondtemperatuur even wegdenken, lijkt het of de zomer een heel stukje uitgerokken wordt. Met het schaapje voel ik mee … ocharme, hopelijk is het snel achter de rug!
Een vervelende schapenkwaal, maar je hebt er gelukkig zicht op. Ben het roerend met je eens als je dieren neemt, moet je er goed voor zorgen en ze een fijn leven kunnen bieden. Vlierbloesemsiroop ook een goed idee lekker en gezond voor de kinderen. Ik maak er elk jaar een klein voorraadje sap van en doe het in de vries voor de winter om de weerstand op te krikken bij verkoudheid, keelpijn of griep. De Hydrangea pan. ‘Limelight’ is gewoonweg schitterend.
Heel mooi die Hydrangea’s – verrassende vorm! En verzorg dat schaapje maar goed hé! En nu vlierbessen gaan plukken zie.
Wat een prachtige beelden laat je zien. Wat verschrikkelijk van de vliegen en de schapen. De hydrangeas zijn een plaatje alsook de blauwe knoop. Zoveel vlinders nog in jou tuin. Hier zie ik een enkel exemplaar helaas.
Een fijne zondag gewenst.
Heerlijk hoe het nazomertje continueert. Ook dit weekend én volgende week zouden zacht blijven. Als tuinier is dat een geweldig vooruitzicht, vaneigens.
Blikvangers ten onzent zijn onder meer ook herfsttijloos, maar evenzeer chelone, physostegia, asters en de mooi verkleurende sedums. Een explosie van roze over rood naar paars, zeg maar. Fijn seizoen, dit.
Hier in zuid oost Friesland zijn de vlierbessen nog niet helemaal oogstrijp. Ik zit nog te dubben: zal ik straks volgens jouw recept vlierbessensiroop maken of laat ik ze hangen voor de vogels….
Wat staan er toch mooie bloemen en planten bij jou in de tuin!
En hopelijk zijn de schapen snel weer beter…
Inderdaad mooie foto’s. ’t Wordt een geweldig week-end om te werken in de tuin
Wat een schitterende foto\s, ik ga nu meteen even spieken op je linkje.
Ocharme de schapen. Zorg er maar goed voor. Hopelijk zijn ze er vlug van verlost.
Sjiek die schapenkoppen, de hydrangeas bedoel ik dan, want da zijn toch schapenkoppen zoals ze zeggen. Ze staan er echt schoon bij. Zelf heb ik geen van die soort Hydrangeas en wat er staat van andere soorten heeft dit jaar niet veel gebloeid. Maar hoedanook, van die frêle bloemekes waar de vlinders zot op zijn, ewel, daar hou ik eigenlijk nog het meeste van;) Zo kan ik helemaal gelukkig zijn met een piepklein papaverke dat beslist nu te bloeien.