De winter is de zondag van de seizoenen zegt men wel eens, een rusttijd, een tijd van verstilling. Alleen heb ik zelf absoluut niet dat gevoel, het blijft hier maar druk; de kerstboom moet nog opgesteld, kerstkaarten en nieuwjaarsbrieven in elkaar geflanst, takken moeten nog verhakseld worden, de restylde kamer van dochterlief nog afgewerkt en dat liefst allemaal nog voor dat de kerstvakantie er is.
Als overdag de zon schijnt tegen een blauwe lucht dan vind ik het zalig om buiten wat te werken. De frisse lucht die ik inadem, geeft me energie. Door de beweging voel ik mijn bloed stromen en die flinke portie daglicht is een weldaad voor mijn humeur. Ik hoor het mijn grootmoeder nog zeggen; ” ’t Is gezond weer!” Maar niet alle dagen zijn even gezellig. Ze kunnen ook grijs zijn, miezerig, donker, koud en nat of met ijzel en sneeuw. Op zo’n dagen krijg ik altijd zin in stevige winterkost. Soepen, stoofpotten en ovengerechten zijn dan ideaal.
Zelf ben ik nogal een soepboerke; pompoen-prei soep, wortel-pastinaak soep, linzensoep met pastinaak of deze aardperensoep, allemaal lekker met groenten uit onzen hof!
Voor deze aardperensoep heb je nodig; 1 ui, 4 tenen knoflook, 500 gr aardperen, 1l water, groentebouillon, grof gemalen zwarte peper, eventueel sojacuisine en afwerken met wat fijngehakte peterselie of preischeuten. De bereiding wijst zichzelf uit.
In de bib nam ik nog twee interessante boeken mee; Holzer’s permacultuur van Sepp Holzer en Overleven op je eigen km2 van Dick en James Strawbridge. Allebei erg inspirerende boeken.
In dat boek Holzer permacultuur staan wel heel verrassende inzichten die helemaal ingaan tegen vaak algemeen geldende gewoontes. Bijvoorbeeld over het aanplanten en onderhouden van fruitbomen schrijft hij het volgende; “Je graaft geen gat van een meter diep, slaat geen paal in de grond, gebruikt geen kunstmest en voert geen snoeiwerken uit. De bomen worden goed ingegraven en de plek rond de stam bedekt met mulch of stenen. De mulch houdt het vocht vast, breekt af en dient vervolgens als bemesting. De stenen stabiliseren de boom en zorgen ervoor dat er zich onder de stenen condenswater verzamelt, de stenen zorgen voor een gelijknamige temperatuur en onder de stenen zitten veel regenwormen. Hij is ook tegen het snoeien van de bomen en zegt dat we de bomen door het wel te doen afhankelijk maken van menselijke zorg. Ze zijn verslaafd aan regelmatige bemesting en irrigatie, vatbaar voor schurft, schimmel en allerlei plagen, kwetsbaar voor vorst, en voor schade door wind en sneeuw.” Ook al is het voor iedereen denk ik wel duidelijk dat zijn technieken niet allemaal zomaar toepasbaar zijn op omstandigheden van bij ons. Toch vind ik het interessant om stil te staan bij de ecologische principes die erachter staan.
@supermasj; ik wou hier eerst nog jou plantmethode bij linken om het verschil te laten zien, maar heb het maar niet gedaan omdat dat mss als commentaar overkwam!
@fotografie Ilse; op een garageverkoop op de kop kunnen tikken
@Godelieve; graag gedaan!
@Mme boerenerf; veel succes ermee, het boek van Holzer is heel interessant voor zijn principes, maar je moet die dan zelf wel vertalen naar je eigen plekje!
Het boek van Holzer staat op mijn kerstverlanglijstje. Ik zou deze dagen ook graag wat meer buiten doorbrengen, het zonnetje doet deugd. Maar er moet binnen kurk vernist worden.
Een goei soepke smaakt elke dag, winter en zomer. Merci voor ’t recept!
Wat een mooi kookpotteke! Hier ook veel pastinaak, aardperen, pompoen en boerenkool op et menu! En inderdaad; we hebben nu extra veel licht nodig, beetje zon en buitenlucht geeft ook energie! Gelukkig zijn er nog die alles van dit sezoen extra gaan benutten! En hier ook tijd te kort hoor; dezelfde dingen!
Tja, permacultuur is ‘in’ dezer dagen zeker.
Als je op het juiste tijdstip snoeit vermijd je de meeste van de problemen die hij aanhaalt. En de meeste fruitbomen groeien zonder snoeien te compact, waardoor je ziektes als meeldauw en schurft stimuleert.
Een koude, zonnige winterdag is inderdaad erg fijn. Dat zijn zowat de mooiste dagen van ’t jaar.